Pääsuunnittelija on omakotirakentajan tuki ja neuvonantaja

Rakennuksen pääsuunnitelija on usein myös arkkitehti.

Suunnitteletko omakotitalon rakentamista? Ihanaa! Hyvä pääsuunnittelija vastaa siitä, että unelmasi toteutuvat.

Jokaisella rakennettavalla omakotitalolla on oma pääsuunnittelija. Sen vaatii viranomainen eli rakennusvalvonta eikä syyttä!

”Rakentamisen suunnittelussa on oltava suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta vastaava pääsuunnittelija. Pääsuunnittelijan on rakennushankkeen ajan huolehdittava, että rakennussuunnitelma ja erityissuunnitelmat muodostavat kokonaisuuden siten, että rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan vaatimukset täyttyvät.” – Maankäyttö- ja rakennuslaki

Pääsuunnittelija on vastuussa muun muassa siitä,

  • että talo sopii kaavaan
  • että talo on erilaisten määräysten ja säädösten mukainen
  • että talon suunnittelu onnistuu.

Pääsuunnittelija koordinoi muiden suunnittelijoiden – siis esimerkiksi arkkitehtisuunnittelijan, rakennussuunnittelijan ja LVI-suunnittelijan – työtä. Pääsuunnittelija vastaa siitä, että kokonaisuus toimii.

Ilman pääsuunnittelijaa voisi käydä esimerkiksi niin, että arkkitehti suunnittelee yhtä ja LVI-suunnittelija toista eikä kukaan huomaa, että nyt ollaan tekemässä taloa, jossa ovi onkin juuri siinä missä pitäisi kulkea putki.

Jos siis olet suunnittelemassa omakotitalon rakentamista tai vaikka vain haaveilemassa siitä, kannattaa perehtyä pääsuunnittelijan toimenkuvaan. Pääsuunnittelijasta tulee nimittäin rakennusprojektin suunnitteluvaiheessa paras neuvonantajasi ja tukihenkilösi.

Seuraavaksi kerromme, mikä on pääsuunnittelija ja milloin sitä tarvitaan.

Pääsuunnittelija tarvitaan aina – myös valmistaloille

Pääsuunnittelija tarvitaan, vaikka olisit ostamassa talopaketin. Talopakettivalmistaja tarjoaa paketissaan useimmiten kaiken muun suunnittelun mutta ei pääsuunnittelua. Tuolloin sinun on etsittävä ja palkattava pääsuunnittelija.

Ja vaikka palkkaisit arkkitehdin tekemään talostasi tai talopaketistasi juuri sellaisen kuin haluat, tarvitset silti myös pääsuunnittelijan.

Omakotitaloprojekteissa pääsuunnittelun ja arkkitehtisuunnittelun tekee useimmiten yksi ja sama henkilö – mutta kyseessä on silti kaksi eri toimenkuvaa.

Mitä pääsuunnittelijan tehtäviin kuuluu?

Pääsuunnittelijan toimenkuva on hyvin laaja ja moniosainen, mutta tiivistettynä hän:

  • Vastaa siitä, että suunniteltu talo sopii sille varatulle tontille ja ympäröivään miljööseen.
  • Auttaa lupahakemuksissa ja vaatimustenmukaisuudessa sekä on tarvittaessa yhteydessä viranomaisiin.
  • Vastaa asiakkaan kysymyksiin ja auttaa hahmottamaan rakennusprojektia kokonaisuutena.
  • Pyytää muut suunnittelijat mukaan silloin, kun heitä tarvitaan, ja koordinoi yhteistyötä heidän kanssaan.
  • Rakennusvaiheessa pysyy yhteydessä vastaavaan työnjohtajaan ja päivittää suunnitelmia, jos niihin tulee rakennusvaiheessa muutoksia.

Mistä pääsuunnittelijan löytää?

Pääsuunnittelija valitaan projektin mukaan. Useimmiten hän on arkkitehtisuunnittelija toimenkuvan laaja-alaisuuden vuoksi. Näin on myös omakotitaloissa.

Muissa projekteissa pääsuunnittelija voi olla muukin, esimerkiksi linjasaneerauksissa eli ns. putkiremonteissa pääsuunnittelun tekee useimmiten LVI-suunnittelija. Joskus pääsuunnittelijana voi olla kokenut rakennusinsinööri.

Kannattaa ottaa pääsuunnittelija ja muut palvelut samasta paikasta

Me RIT:lla tarjoamme pääsuunnittelua sekä osana arkkitehtisuunnittelua että omana palvelunaan. Omakotirakentajan kannalta RIT:n valitsemisessa on se hyvä puoli, että meiltä saa halutessaan myös vastaavan työnjohtajan saman katon alta sekä useita muita omakotirakentajalle tärkeitä palveluja, kuten KVV- ja IV-työnjohtajan, kosteudenhallintakoordinaattorin ja työturvallisuuskoordinaattorin.

Näin omakotirakentajana voit varmistua siitä, että suunnitteluvaihe ja toteutusvaihe sujuvat saumattomassa yhteistyössä. Koko prosessi on sujuvampi, eli kommunikaatiokatkokset, päällekäisyydet ja väärinymmärrykset ovat minimissä.

Kun hankit palvelut samasta paikasta, saat siis sujuvuutta ja lisäksi säästät kustannuksia. Voit olla varma, että kodistasi tulee juuri sellainen kuin haluat.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Tiina Nykänen, 044 779 9131, tiina.nykanen@rit.fi
Rakennusarkkitehti
Lue lisää Tiinasta työntekijäesittelystä!

Laura Talstila, 044 087 0126, laura.talstila@rit.fi
Rakennusarkkitehti
Lue lisää Laurasta työntekijäesittelystä!

Toimistomme sijaitsee Vihdin Nummelassa ja toimimme Uudenmaan alueella.

Pääsuunnittelija vastaa omakotitalon suunnittelusta.

Tutustu rakennusblogiin – miten arkkitehdit suunnittelivat L-muotoisen upean Villa Villiinan!

JAA UUTINEN

MUITA UUTISIA