Taloyhtiön piirustukset – skannaus ei ole digitointia

Monella vanhalla taloyhtiöllä on pieni mutta oleellinen ongelma, nimittäin rakennuksen tai rakennusten paperisten pääpiirustusten digitalisointi (muuttaminen sähköiseen muotoon). Aiheeseen liittyy harmillisia väärinkäsityksiä, tietää RIT:n suunnitteluassistentti, rakennuspiirtäjä Heidi Perkiö:

”On valitettavan yleinen harhaluulo, että vanhoista piirustuksista otetut valokuvat tai skannaukset tietokoneelle tarkoittavat digitalisointia. Näin ei kuitenkaan ole, sillä skannatusta paperista ei käytännössä ole ammattilaisille hyötyä.”

Perkiön mukaan tilanne tulee useille taloyhtiöille eteen vasta kun digitoituja piirustuksia jo tarvittaisiin, eli vaikkapa julkisivu- tai putkiremontin suunnittelussa.

Mutta miksi digitointia tarvitaan?

”Remontin tai esimerkiksi talon laajennuksen suunnittelija, kuten arkkitehti, tarvitsee työnsä pohjaksi rakennuksen piirustuksista sellaiset digitaaliset versiot, joiden pohjalle hänen on omilla työkaluillaan helppo lähteä työstämään suunnitelmia”, Perkiö sanoo.

”Paperista skannattu pdf ei siis ole käyttökelpoinen.”

Mitä pääpiirustukset ovat?

Asunto-osakeyhtiön pääpiirustuksiin kuuluvat asemapiirustus, pohjakuva, julkisivupiirustus ja leikkauspiirrokset. Pääpiirustukset tulee olla kunnossa kaikissa rakennuksissa ja niitä tarvitaan paitsi suunnittelussa, myös lupa-asioissa.

Piirustuksia tehtiin paperisina aina 2000-luvun alkuun saakka. Nykyään rakennusalan erilaisia suunnittelutöitä tekevät ammattilaiset työskentelevät lähinnä digitaalisilla työkaluilla ja tieto asiantuntijalta toiselle siirtyy sähköisesti.

”Arkkitehti, LVI-suunnittelija tai muu asiantuntija ei välttämättä itse tee tällaisia piirustusten digitointeja, ja jos tekeekin, se tulee helposti taloyhtiölle kalliimmaksi kuin piirustusten digitalisoinnin teettäminen nimenomaan rakennuspiirtäjällä.”

Osaksi taloyhtiön suunnitelmia ajoissa

Asunto-osakeyhtiöiden kunnossapitovastuu määritellään laissa. Rakennuksen piirustusten ajantasaistaminen ja digitalisointi kannattaakin sisällyttää taloyhtiön viisivuotissuunnitelmaan, joka on kirjallinen selvitys seuraavien viiden vuoden aikana kiinteistöön kohdistuvasta kunnossapitotarpeesta. Digitointi on hyvä tehdä nimenomaan jo ennen mahdollisia isompia remontteja.

Monien taloyhtiöiden alkuperäiset piirustukset ovat vuosien saatossa hävinneet tai tuhoutuneet – joillakin rakennuksilla niitä ei ole koskaan ollutkaan.

”On esimerkiksi rakennettu aikoinaan peilikuvana jostain toisesta talosta eikä piirustuksia ole koskaan tehty kunnolla. Tällainen tilanne voi olla jopa vaarallinen, jos talossa syttyy tulipalo eikä palolaitos pääse pelastustehtäviin, kun missään ei ole oikeaa pohjapiirrosta”, kertoo Heidi Perkiö.

Kun piirustukset teettää ajantasaisiksi tai digitoi vanhat paperit sähköisiksi ajoissa, taloyhtiö voi säästää jopa tuhansia euroja verrattuna tilanteeseen, jossa papereita jo tarvittaisiin ja niitä digitoidaan kiireellä. Kiire tuo aina lisähintaa.

Digitointi ja ajantasaistaminen koskee myös omakotitaloja

RIT:n Heidi Perkiö tekee paljon muitakin teknisiä piirroksia ja 3D-mallinnuksia.

Myös omakotitaloille tarvitaan ajantasapiirroksia. Yleensä tarve ilmenee, kun suunnitellaan remonttia, ja sen pohjaksi on saatava tarkka tieto talon nykytilasta.

Lue lisää: Jos aiot remontoida asuntoasi taloyhtiössä, tarvitset remontista piirustukset

Ota yhteyttä Heidiin: Yhteystiedot

JAA UUTINEN

MUITA UUTISIA