Räätälöity talopaketti – se onnistuu ammattilaisen tuella!

Räätälöity talopaketti onnistuu ammattilaisen tuella

Yllättävän harva tietää, että talopaketin muokkaus on mahdollista. Saat täysin oman näköisesi ja ainutlaatuisen kodin. Räätälöity talopaketti onnistuu arkkitehdin avulla.

Jos yksilöllisen kodin toteuttaminen kiinnostaa mutta et ole kuitenkaan valmis rakentamaan ihan kokonaan itse alusta lähtien, arkkitehdin käyttäminen pakettitalon suunnittelussa voi olla oikea ratkaisu.

Talopakettivalmistajat ovat optimoineet erittäin ammattitaitoisesti talojensa suunnittelun ja elementtien valmistusprosessin. Se on hyvä ja se helpottaa monen talonhankintaa.

Arkkitehtisuunnittelu ei kuitenkaan kuulu talopakettitoimittajien varsinaiseen palveluvalikoimaan. Yleensä voit vain tilata ratkaisun suoraan valmiista mallistostaan, korkeintaan pienillä muutoksilla

Miten talopaketin muokkaus tehdään?

Talopaketin räätälöinti, eli muokkaus omannäköiseksi, tapahtuu arkkitehdin kanssa. Silloin saat todella kertoa omat visiosi ja henkilökohtaiset toiveesi, jotka arkkitehti talopakettiisi osaa räätälöidä.

On harmillisen vähän tunnettu asia, että kyllä arkkitehtikin voi suunnitella elementtitalon! Se on kuitenkin oikein oiva vaihtoehto. Esimerkiksi me RIT:llä teemme hyvää ja hedelmällistä yhteistyötä monien talopakettivalmistajien kanssa (mm. Kastelli on kumppanimme).

Arkkitehti piirtää visiosi pohjalta talostasi kuvat. Luonnosten jälkeen kilpailutetaan talopakettivalmistajat, jotta paras toteuttaja visioillesi löytyy.

Me RIT:llä hoidamme myös tarvittaessa kilpailutuksia asiakkaiden puolesta.

Tarvitset myös pääsuunnittelijan – joka tapauksessa

Muistathan, että vaikka tilaisit valmiiin talopaketin ilman räätälöintiä, omakotitalon rakentajana joudut palkkaamaan pääsuunnittelijan. Sen määrää rakentamista ohjaava laki.

Ja kun pääsuunnittelija on koordinoinut ja yhteensovittanut kaikki pientalon rakentamiseen liittyvät lukuisat suunnitelmat, voi varsinainen rakentaminen vasta alkaa.

Jos arkkitehti tekee talopaketin räätälöinnin, hän on jo tutustunut toiveisiisi ja tavoitteisiisi. Silloin arkkitehti on usein myös luonnollinen valinta pääsuunnittelijaksi. Tällaisessa kaksoisroolissa myös RIT:n arkkitehdit toimivat mielellään.

Onko räätälöity talopaketti – minun visioni – oikeasti mahdollinen saada?

No, jos nyt et sentään pyöreää taloa ole keksinyt haluta, niin luultavasti talopakettivalmistajat pystyvät toiveesi toteuttamaan. Kilpailutuksen aikana arkkitehti neuvoo ja suosittelee, mutta päätökset saat tehdä tietysti itse.

Kun arkkitehdin tekemät luonnoskuvat ovat valmiit ja kilpailutus tehty, alkaa yksityiskohtaisempi suunnittelu.

Meidän kokemuksemme mukaan toteutus onnistuu hyvin pitkälle kuten sen on arkkitehti piirtänyt. Kun mukaan tulevat kalustepaikat, materiaalivalinnat, tukirakenteiden paikkalaskelmat, LVI, sähkö jne., luonnokset ja suunnitelmat tarkentuvat.

Esimerkiksi seinäpaneelin leveys saattaa muuttua piirretystä 5 cm:stä valmistajan suosimaan 5,5 cm:iin tai teknisen tilan koko saattaa kasvaa muutamalla sentillä valmistajan standardilaitteiston vuoksi. Näillä viilauksilla harvoin on merkitystä itse rakennuttajalle.

Räätälöity talopaketti toteuttaa unelmasi kerralla – mutta mitä se maksaa?

Useimmat omakotitalon rakentajat ryhtyvät talonrakennuspuuhiin vain kerran elämässään. Parhaimmillaankin projekti vaatii paljon aikaa, energiaa ja etenkin rahaa.

Mikä on omakotitalon arkkitehdin hinta?

Arkkitehdin palkkio riippuu monesta asiasta, kuten rakennuksen koosta ja tontista, haluttujen vaihtoehtojen määrästä – eli onko oma ajatuksesi jo pitkällä vai tarvitsetko apua mahdollisuuksien hahmottamiseen. Myös suunnitelmien haluttu tarkkuus vaikuttaa.

Karkeasti arvioituna arkkitehdin palkkio räätälöidyn talopaketin suunnittelussa on noin 4000–7000 euroa (sis. ALV).

Kannattaa satsata arkkitehtiin ja pyytää tarjous

Omakotitalo on rakennuttajalleen yleensä suuri – ehkä jopa elinikäinen – haave. Se on kerran elämässä tapahtuva kokemus.

Jos räätälöity talopaketti voisi toteuttaa sinun haaveesi, kannattaa satsata arkkitehtiin. Arkkitehdin hinta monien satojen tuhansien eurojen projektista on vain pieni murto-osa – varsinkin huomioiden, kuinka paljon sillä hinnalla voi saada.

Miksi et tekisi talostasi siis juuri omien mieltymyksiesi mukaista ja juuri sinun elämäntyyliisi sopivaa?

Jos haluat kysyä lisää tai pyytää tarjouksen, ota yhteyttä rakennusarkkitehteihimme Tiina Nykäseen, 044 779 9131, tiina.nykanen@rit.fi ja Laura Talstilaan, 044 087 0126, laura.talstila@rit.fi

Tutustu myös: Tiinan työntekijäesittely ja Lauran työntekijäesittely.

Räätälöity talopaketti voi toteuttaa yksilöllisen talotoiveesi

JAA UUTINEN

MUITA UUTISIA