Energiansäästöä voi mennä hukkaan, jos kokonaisuutta ei ole huolellisesti suunniteltu

Suunnitteleeko taloyhtiönne lämmitysremonttia? Vanhasta lämmitysjärjestelmästä kannattaa siirtyä kokonaan tai osittain esimerkiksi maalämpöön tai ilmavesilämpöön sekä rahansäästö- että ilmastosyistä.

Lämmitysjärjestelmän muutoksessa monelle ehkä tulee yllätyksenä, että hankkeeseen on hyvä ottaa jo aikaisessa vaiheessa mukaan ammattitaitoinen LVI-suunnittelija, jotta uusittu lämmitysjärjestelmä saadaan toimimaan energiatehokkaasti.

Älä kilpailuta ennen kuin tiedät kokonaisuuden

Monia esimerkiksi 1950–70-luvulla rakennettuja kiinteistöjä hallinnoivat taloyhtiöt ovat fiksuja: Taloyhtiöissä tiedetään, että vanha ja kallis, esimerkiksi öljy- tai pellettilämmitysjärjestelmä, kannattaa vaihtaa ekologiseen maalämpöön tai ilmavesilämpöön. Remontteihin on saanut valtiolta tukeakin.

Harva kuitenkaan tietää, mitä tällaisessa energiaremontissa voi tulla eteen. RIT:n LVI-suunnittelija Lari Seppälä on ollut mukana suunnittelemassa useiden vanhojen taloyhtiöiden lämmitysjärjestelmän uusimista.

”Suurin virhe on lähteä vain kilpailuttamaan maalämmön toimittajia ilman tarkempia suunnitelmia. Ilman kokonaisvaltaista lämmityssuunnitelmaa voi nimittäin käydä niin, että energiansäästö menee hukkaan tai kiinteistön lämmitysjärjestelmässä alkaa jopa esiintyä odottamattomia ongelmia”, sanoo Seppälä.

Huh. Kukapa haluaisi hukata kalliin remontin tuomia säästöjä tai saada viallisen järjestelmän!

”Totta kai lämpöpumpputoimittajat osaavat laskea oikeat mitoitukset kulutustietojen mukaan, mutta se ei yksinään riitä. Tarvitaan silti LVI-suunnittelijan tekemä laaja lämmityssuunnitelma, jossa varmistetaan muun muassa, että olemassa oleva verkosto toimii jatkossa niin kuin pitää.”

Katsotaanpa, mistä tarkemmin on kyse.

Patterit vaihtoon – ja usein isommiksi

Vanhoissa taloissa on usein kooltaan pienemmät lämmityspatterit, joiden menovesipuolella kiertää mitoituspakkasilla (eteläsuomessa -26°C ulkolämpötilassa) usein jopa 70°–90°C vesi. Kun otetaan käyttöön maalämpö tai ilmavesilämpö, on energiansäästön kannalta suositeltavaa laskea verkostojen mitoituslämpötiloja tarvittavissa määrin.

”Nykyaikaiset maalämpöpumput pystyvät tuottamaan kompressorilla lämmitysverkostoon noin 65°C lämpöistä vettä ja siitä yli menevän se tuottaa sähkövastuksilla. Lisäksi mitä alhaisemmaksi tarvittava veden asetus saadaan laskettua, sitä parempi on maalämpöpumpun hyötysuhde. Jos siis järjestelmä vaatii remontin jälkeenkin 80 asteista vettä, sähkönkulutus voi olla melkoinen”, Seppälä kertoo.

Hänen mukaansa pattereihin menevän veden lämpötilaa kannattaa alentaa, jotta saadaan paras energiatehokkuus.

”Tämä puolestaan johtaa useimmiten siihen, että pattereiden lämmönluovutuspinta-alaa täytyy suurentaa, eli pattereiden fyysinen koko kasvaa. Toki se on vanhoissa taloissa muutenkin usein ajankohtaista, mutta monille asia tulee silti yllätyksenä – tämä on huomioitava myös remontin budjetissa.”

Sulakkeet, venttiilit, tilat…

Ammattitaitoinen LVI-suunnittelija osaa mitoittaa veden lämpötilan ja patterit juuri oikein, jotta järjestelmä sekä lämmittää hyvin, että on energiatehokas.

”Lisäksi patteritermostaatit ja -venttiilit täytyy tarkistaa, ja vähintäänkin rikkinäiset uusia. On myös hyvä tarkistaa mahdolliset aiemmat ongelmat liittyen talon lämmitykseen ja tarkistaa huoneiden lämmitystehot. Tarvitaan usein myös sähkötöitä, sillä olemassa olevat pääsulakkeet eivät välttämättä ole tarpeeksi suuret uusittavaan maalämpö- tai vesi-ilmalämpö järjestelmään nähden… Niin ja riittääkö lämmönjakohuoneen tila lämpöpumpulle ja kaikille tarvittaville lisävarusteille kuten puskurivaraajalle? Eli kaikenlaista huomioitavaa on”, Seppälä summaa.

Jos siis taloyhtiön lämmitysremontti on tulossa, ota yhteyttä LVI-suunnittelija Lari Seppälään parhaan hyödyn takaamiseksi: lari.seppala@rit.fi / 045 130 6926!

Aivan! Mutta kumpi kannattaa valita – maalämpö vai ilmavesilämpö?

Molemmat ovat hyviä, energiatehokkaita lämmitysmuotoja. Maalämmöllä on hieman parempi kapasiteetti lämmittää ilman sähkön lisäbuustia myös talvipakkasilla. Ilmavesilämpö ei siis yleisesti ottaen pysty lämmittämään yli 20 asteen pakkasella vaan käyttää silloin pelkästään sähkövastuksia veden lämmittämiseen, mikä on hetkellisesti huomattavasti kalliimpaa.

”Omakotitalossa ero järjestelmien välillä on suhteellisen pieni, mutta mitä isommasta rakennuksesta on kyse, sitä edullisempi maalämpö yleensä on. Paukkupakkasia ei yleensä nykytalviin montaa mahdu, mutta kun niitä on, tulee ison rakennuksen lämmittäminen pelkällä sähköllä kalliiksi.”

Uusissa taloissa maalämmön pariksi sopii parhaiten vesikiertoinen lattialämmitys, jonka avulla koti lämpenee kaikkein energiatehokkaimmin.

Muista myös kätevä maaviileä!

Jos maalämpö asennetaan – ja etenkin uusissa taloissa – kannattaa muistaa, että maasta saa myös viileää. Kesät voivat Suomessa olla hyvinkin kuumia.

On järkevää, ekologista ja edullista lisätä maalämpöjärjestelmään muutama komponentti niin, että se pystyy kesäkuumalla tuottamaan taloon viileää.

”Suosittelen, sillä maasta saadaan viileää lähes sähköttä. Maalämpöön lisättynä maaviileä on pieni investointi ja viilennys hoituu samalla järjestelmällä.”

Taitava LVI-suunnittelija pystyy halutessanne ottamaan viilennystarpeet huomioon taloyhtiön tai omakotitalon lämmitysremontissa.

Lue myös lisää maaviileä-artikkelista: Asu mukavasti, hyödynnä kätevä maaviileä.

Ota yhteyttä ja pyydä tarjous!

Tiesitkö? Noin 40 % Euroopan energiakulutuksesta tulee rakennuksista ja lämmitys on suurimpia energiasyöppöjä. Energiatehokkuudella on merkitystä sekä maapallolle että kukkarolle.

PS. Taloyhtiön remontissa voidaan tarvita myös mm. projektinhallintaa, arkkitehtisuunnittelua ja asbestikartoituksia, jotka myös saa meiltä!

JAA UUTINEN

MUITA UUTISIA