Suomen kesään mahtuu kuumia päiviä, joskus helle jämähtää päälle jopa viikoiksi. Moni haluaakin kotiinsa hyvän viilennysjärjestelmän. Usein unohtuu, että maalämmön ohella maasta saa maaviileää, ja se on helppo asentaa osaksi maalämpöjärjestelmää.
Me RIT:llä suosittelemme sekä taloyhtiöiden että (useimpien) omakotitalojen lämmitysjärjestelmäksi maalämpöä. Asiantuntijamme auttavat sekä maalämmön kilpailutuksessa että LVI-suunnittelussa, kun lämmitysjärjestelmä päivitetään. Olemme kuitenkin huomanneet, että lämmitys- ja viilennysjärjestelmiä mietittäessä yksi mahdollisuus usein unohtuu: maaviileällä viilentäminen.
Koska maaviileä on äärimmäisen kätevä, ekologinen ja edullinen systeemi, kokosimme siitä pienen tietopaketin:
Mitä maaviileä on?
Maaviileä eli maakylmä on käytännössä maalämmön vastakohta. Siinä missä maalämpöjärjestelmä varastoi lämpöä maasta, maakylmä varastoi kylmää maasta. Kaikki tämä tapahtuu maalämpöpumpun kautta, mikä hyödyntää näitä maaperän, kallion tai vesistön lämpöominaisuuksia. Maakylmää voidaan hyödyntää muun muassa puhallinkonvektoreissa, vesikiertoisessa lattiaviilennyksessä ja ilmanvaihdon tuloilmassa.
Miten maaviileää saadaan?
Maaviileää saadaan kuten lämpöäkin – maasta. Keräämiseen on kolme tapaa, joista porakaivo on jäähdytyskäytössä paras keruumenetelmä sen matalan vuotuisen lämpötilan ansiosta. Toinen keruumenetelmä on vaakaputkisto, mutta sen ongelmana on maaperän lämpeneminen kesällä, jolloin keruunesteen lämpötila nousee. Kolmas tapa toteuttaa viilennystä on vesistö.
Onko maaviileän käyttö kallista?
Se riippuu siitä, onko järjestelmä suunniteltu hyvin ja mitoitettu oikein. Jäähdyttäminen maalämpöjärjestelmällä on aina edullista, sillä kylmän tuottamiseen ei välttämättä tarvita sähköä kuluttavaa kompressoria. Sähkönkulutus riippuu myös siitä, käytetäänkö vapaajäähdytystä vai sen lisäksi myös aktiivijäähdytystä. Kysy lisää teille parhaiten sopivasta – eniten säästävästä – maakylmäjärjestelmästä RIT:n asiantuntijalta!
Saadaanko maaviileää samalla laitteistolla kuin maalämpöä vai pitääkö asentaa lisäosia?
Kylmää maasta saadaan samalla laitteistolla, mutta kylmän jako kiinteistössä on eri asia. Saatetaan siis tarvita lisäosia sen mukaan, millä ja miten kylmää jaetaan talon sisällä.
Pystyykö maaviileän asentamaan jälkikäteen jo valmiiseen maalämpölaitteistoon?
Maaviileän asentaminen on monissa maalämpöjärjestelmissä mahdollista myös jälkikäteen, mutta vaivattominta ja edullisinta se on järjestelmän asennusvaiheessa.
Onko maaviileän käyttö ympäristöystävällistä?
Maaviileä on hyvin ympäristöystävällinen tapa viilentää kotiaan kesän helteillä. Lähes sähkötön toimenpide hyödyntää luonnon omaa viileyttä, jota saadaan suoraan maa- ja kallioperästä.
Onko maaviileällä vielä muita hyötyjä?
Kyllä ainakin se, että maaviileän käyttö maalämmön rinnalla voi pidentää lämpökaivon elinkaarta.
Voiko samaan aikaan lämmittää joitain tiloja ja viilentää toisia?
Se on mahdollista, mutta vaatii jonkin verran monimutkaisemman kytkennän sekä lisää laitteistoa.
Maaviileä vai ilmalämpöpumppu?
Oikein suunniteltuna maaviileä viilentää yhtä tehokkaasti kuin ilmalämpöpumppukin. Maaviileällä saadaan maan sisältä jo valmiiksi viileää nestettä, kun taas ilmalämpöpumppu viilentää koneellisesti kompressorilla. Maaviileä on näin ollen ekologisempi vaihtoehto.
Se on myös taloudellisempi. Maaviileällä on mahdollista saada noin 50-kertainen jäähdytysteho verrattuna pumppujen sähkönkulutukseen.
Esteettisessä mielessä maaviileä saa myös pisteet kotiin. Ei tarvita ulkoyksikköä eikä välttämättä konvektoreitakaan, mikäli kylmä jaetaan esimerkiksi ilmanvaihtoon tai lattiaviilennykseen.
Maaviileästä ei myöskään aiheudu naapureille meluhaittoja.
RIT auttaa lämmitysjärjestelmän valinnassa ja suunnittelussa
Etenkin taloyhtiöiden kannattaa ottaa ammattilainen avuksi lämmitysjärjestelmäremonttia suunnitellessa – jo ennen kilpailutusta – jotta lämmitys- ja viilennyskokonaisuus saadaan juuri oikeanlaiseksi.
Autamme myös pientaloasujia lämmitys- ja viilennysjärjestelmäasioissa.
Jos siis taloyhtiössänne tai talossanne on tarvetta lämmitys- ja viilennysjärjestelmälle, RIT:n LVI-suunnittelija Lari Seppälä auttaa. Ota yhteyttä: lari.seppala@rit.fi / 045 130 6926!
PS. Lähteenä myös Lari Seppälä: Lämmitys- ja jäähdytyskaavioiden toiminnallisuuden dynaamiset tarkastelut maalämpökytkennässä.