Kerrostalon tai rivitalon julkisivu kaipaa kohennusta, ikkunat täytyy vaihtaa, piha-alue kunnostaa, salaojat uusia, mahdollisesti tarvitaan linjasaneeraus…
Taloyhtiöissä riittää remonttitarpeita, ja taloyhtiöillä on myös oltava kunnostussuunnitelmat huolellisesti tehtyinä vuosiksi eteenpäin.
Mitä tapahtuu, kun iso remontti lähenee? Me RIT:llä tiedämme, miten taloyhtiön kannattaa hoitaa remontin valmistelu, urakoitsijoiden kilpailutus ja valinta, jotta itse remontti sujuu mahdollisimman helposti. Olemme myös perillä viimeisimmistä viranomaismääräyksistä ja siitä, mikä lupa mihinkin remonttiin tarvitaan.
Vaivansäästön lisäksi huolellinen kilpailutus säästää taloyhtiön rahaa. Lue lisää:
Urakan kilpailutuksesta vastaa isännöitsijä
Käytännössä, kun vaikkapa julkisivun kunnostus, putkistosaneeraus, hissin uusiminen tai muu taloyhtiön remontti lähestyy, isännöitsijä etsii remontille parhaan tekijän. Taloyhtiön hallitus puolestaan päättää, mitä tarvitaan ja milloin sekä tekee lopullisen päätöksen urakoitsijan valinnasta.
Huolellinen suunnittelu kannattaa aina aloittaa heti, kun remontti on tiedossa. Samoin suunnitteluvaiheessa jo päätetään urakalle budjettihinta, sillä budjetti ohjaa kilpailutus ja tarjouksia oikeaan korjaustapaan.
Taloyhtiöissä kilpailutusta ei ole lailla säädetty mutta se on yleensä yhtiön edun mukaista. Taloyhtiössä yhtiön juoksevaa hallintoa hoitaa isännöitsijä, jolloin myös remontin kilpailutus on hänen tehtävälistallaan. Koska isännöitsijöillä on usein paljon hommaa ja useiden taloyhtiöiden monia erilaisia remontteja valmisteltavina, kilpailutus kannattaa antaa rakennusalan ammattilaisen tehtäväksi.
Hallitus ja taloyhtiö valvoo kilpailutusta. Valintaprosessin tulee olla läpinäkyvä ja yhtiön edun mukainen.
Miten taloyhtiön remontin kilpailutus tehdään?
Ennen varsinaiseen kilpailutukseen lähtemistä urakka käydään läpi ja suunnitellaan huolellisesti: mitä halutaan, mitä urakka vaatii, mikä on budjetti jne. Sitten alkaa varsinainen kilpailutus:
- laaditaan kirjalliset tarjouspyynnöt
- tarjouspyynnöt toimitetaan sopiville urakoitsijoille
- urakoitsijat lähettävät tarjouksensa määräaikaan mennessä
- tarjouksia vertaillaan, mahdollisesti vielä neuvotellaan muutaman kanssa tarkemmin
- tehdään valinta.
On tärkeää jo valmisteluvaiheessa tietää tarkalleen, mitä ollaan tilaamassa. Yksi suurimpia ongelmia taloyhtiöiden erilaisten urakointien kilpailutuksissa ovat puutteelliset tai epäselvät tarjouspyynnöt.
Kun kilpailutukseen lähdetään vajavaisin tai epätarkoin tiedoin, ovat urakoitsijoiden tarjouksetkin erilaisia. Niitä voikin olla jopa mahdoton verrata. Joko ne eivät vastaa todellista tarvetta tai niistä puuttuu jotain oleellista:
Vaikkapa ikkunaremontissa yksi on lisännyt sälekaihtimet, toinen ei. Jopa ikkunoiden määrä tarjouksissa voi vaihdella, jos se ei alun perin ole ollut selvä.
Milloin taloyhtiön urakan kilpailutus täytyy tehdä?
Ajoissa. Nyrkkisääntö on, että remontin valmisteluun ja urakoitsijan valintaan kannattaa varata noin vuosi aikaa. Jos siis suunnitellaan esimerkiksi parvekkeiden kunnostusta, joka onnistuu parhaiten kesäaikaan, on remonttia alettava suunnitella jo remonttia edeltävänä kesänä.
Miksi kilpailutus kannattaa tehdä huolellisesti?
Oikein tehty kilpailutus säästää sekä aikaa että rahaa. Kun kaikki on huolella laadittu, vältytään ylimääräisiltä selvittelyiltä ja tarjousten vertailu on helppoa. Taloyhtiö ei sitoudu mihinkään turhaan ja tietää, ettei urakoitsijalta tule yllättäviä lisälaskuja.
Rakennusalan ammattilainen osaa huomioida erilaiset rakennusmääräykset sekä määräysten uusimmat muutokset, jolloin urakka on varmalla pohjalla ja vastaa vaatimuksia.
Myös urakoitsijoiden kannalta rakennusalan ammattilaisten tekemä kilpailutus on parempi, sillä silloin osapuolet ymmärtävät toisiaan ja käsitteet ovat selkeitä. Urakoitsijat ovat samalla viivalla, kun kaikki saavat samat täsmälliset tiedot urakasta ja tarpeista.
Mitä tapahtuu urakan kilpailutuksen jälkeen?
Kun urakoitsijan valinta on tehty, RIT laatii huolellisen sopimuksen tilaajan ja urakoitsijan välille. Myös tämä on tärkeä vaihe, sillä sopimukseen on tarkasti kirjattava mitä työ sisältää ja mihin hintaan sekä aikataulu. Näin vältetään kaikki ylimääräinen sähläys tai epäselvyys – eikä tule budjetin ylityksiä.
Toki RIT palvelee myös silloin, jos isännöitsijä haluaa tehdä kilpailutuksen itse. Tällöin autamme urakan tarjousten vertailussa sekä sopimuksen laadinnassa.
Tosin suosittelemme, että taloyhtiön ja isännöitsijän kannalta kätevintä on hoitaa koko kilpailutusprosessi kokonaisuutena ja huolella saman kumppanin avulla. Lisäksi meiltä voi halutessaan tilata taloyhtiön remontin valvonnan, eli huolehdimme että urakoitsija hoitaa työnsä tismalleen sopimuksen mukaisesti.
Ota yhteyttä ja pyydä tarjous:
Erkki Aronen, erkki.aronen@rit.fi, 040 512 5619
PS. Taloyhtiön remontissa voidaan tarvita myös mm. LVI-suunnittelua, arkkitehtisuunnittelua ja asbestikartoituksia, jotka myös saa meiltä!