Kun isoon rakennus- tai saneeraushankkeeseen etsitään arkkitehtia ja LVI-suunnittelijaa, nämä suunnittelun osa-alueet saatetaan automaattisesti hankkia eri tahoilta: arkkitehdit arkkitehtitoimistolta ja LVI-suunnittelijat LVI-toimistolta.
Ehkä siksi, että usein näitä palveluja tarjoavat eri yritykset. Oletus voi myös olla, että kilpailuttamalla työt erikseen, saadaan myös edullisimmat hinnat. Todellisuudessa voi käydä päinvastoin. Miksi? Koska aika on rahaa. Kerrotaanpa tarkemmin.
”Kun rakennusta tai remonttia lähdetään suunnittelemaan, arkkitehdin ja LVI-suunnittelijan täytyy ottaa toistensa suunnitelmat huomioon, jotta lopputulos on hyvä ja kaikki näkökulmat on huomioitu”, kertoo arkkitehti Tiina Nykänen.
”Jos arkkitehti ja LVI-suunnittelija eivät kommunikoi riittävästi alusta alkaen, aikaa saattaa kulua turhaan siihen, kun suunnitelmia korjaillaan jälkikäteen.”
Pahimmillaan asioita jää huomaamatta, kun ammattilaiset eivät ole voineet paneutua suunnitelmiin yhdessä. Ja rakentamisessa jos missä on yhteen hiileen puhaltaminen äärimmäisen tärkeää alusta loppuun.
Molemminpuolinen ymmärrys on tärkeää
RIT:n arkkitehtien ja LVI-suunnittelijan tiimi on hioutunut hyväksi ja toimivaksi. Se ei aina ole itsestään selvyys, kun työssä yhdistyvät sekä luovuus että äärimmäinen tarkkuus.
LVI-suunnittelija Lari Seppälä tietää, miten tärkeää on molemminpuolinen ymmärrys ja kunnioitus.
”Jos vaikkapa tietyn hormin pitää olla tietyssä kohdassa rakennusta tai teknisen tilan oltava tietyn kokoinen, arkkitehdin on se otettava huomioon. On etu, kun arkkitehdilla on jo lähtökohtaisesti kaikki LVI-suunnitteluun, eli lämmitykseen, ilmanvaihtoon ja vesihuoltoon, liittyvät asiat tiedossa”, sanoo Seppälä.
”Yhtä lailla minä LVI-suunnitelmassa otan huomioon muun muassa arkkitehdin suunnitteleman alakattotyypin määritellessäni IV-päätelaitteita tai suunniteltuun tilankäyttöön liittyvät vaatimukset.”
Valitettavasti – kaikkien hyvästä tahdosta huolimatta – hankkeiden suunnitteluvaiheissa voi tulla väärinkäsityksiä ja tiedonkulun puutteita, jos yhteistyötä tehdään vain etänä.
”Jos yhteydenpito pohjautuu vain kuukausittaisiin suunnittelupalavereihin ja sähköpostiin, siinä saattaa jäädä sellaisia pienempiä yksityiskohtia sanomatta, jotka kuitenkin vaikuttavat lopputulokseen toisen osapuolen kannalta oleellisesti”, muistuttaa arkkitehti Laura Kaveri.
”Pahimmillaan jonkin yksityiskohdan unohtuminen tarkoittaa asiakkaalle sekä ajan- että rahanhukkaa.”
Aidosti asiakkaan puolella
Rakentajain Insinööritoimisto palvelee ketterästi, joustavasti ja yksilöllisesti. Sillä on keskikokoisen toimijan etu: pienen palvelualttius, isomman osaaminen. Asiakas ei koskaan joudu odottelemaan vastauksia ja palvelu on henkilökohtaista.
”Meille on tärkeää olla saatavilla ja paneutua asiakkaan asiaan huolellisesti. Se on myös meidän RIT Arkkitehtien ja LVI-suunnittelijan muodostaman tiimin valtti: kaikille meille asiakas ja hänen rakennushankkeensa onnistuminen on kaikkein tärkeintä.”
Vahva ja ammattitaitoinen tiimi hallitsee isotkin rakennushankkeet. Viime aikoina tiimin käsistä on valmistunut muun muassa erilaisten toimitilojen, ravintoloiden ja asuinrakennusten suunnitelmia.
”Asiakkailta olemme saaneet paljon kiitosta siitä, että meihin voi luottaa, olemme aidosti asiakkaan puolella ja ratkaisemme kaikki asiakkaan haasteet”, iloitsee Tiina Nykänen.