RIT:n esittelyssä: Pentti

Olemme viime aikoina tutustuneet RIT:n mahtaviin työntekijöihin artikkelisarjassamme, joka on nyt päättymässä. Tällä viimeisellä kerralla esittelyssä on toimitusjohtaja Pentti Hannukainen.

Taustatarina:

Vuonna 1974, ollessani 15-vuotias, menin Loviisassa rakenteilla olevaan ydinvoimalaan rakennusmittaajaksi. Olen ollut maanmittausalalla siitä saakka, ja 17 vuotta sitten ostimme RIT:n sen edelliseltä omistajalta. Lisäksi olen mukana myös muutamassa muussa yrityksessä.

Miten RIT:n hyvä työporukka on löytynyt?

Seppo ja Teijo tulivat yritysoston mukana, muut työntekijät olen löytänyt puskaradion kautta. Työntekijät ovat työmailla liikkuessaan tavanneet muita ammattilaisia, joita he ovat pitäneet RIT:lle sopivina. Sitä kautta työporukka on muovautunut tällaiseksi kuin se nyt on.

Aikaisemmissa työntekijäesittelyissä moni on maininnut, että RIT:ssa parasta on vapaus. Miten vapauden ja vastuun kulttuuri luodaan?

Kun keskustelen mahdollisen tulevan työntekijän kanssa, kerron hänelle, että minä en aio seurata hänen työaikaansa vaan kaikki perustuu luottamukseen. Käytän sellaista sanontaa, että luottamusta on vain kahdenlaista – sitä joko on tai ei ole. Välimuotoa ei ole.

Teemme RIT:ssä myös paljon yhteistyötä. Esimerkiksi Jukka, Pauli, Ida, Tiina ja Heidi voivat kaikki olla mukana samassa omakotitaloprojektissa, kun taas valvojat, jotka tekevät yksikseen työtä, vaihtavat keskenään ajatuksia työasioista. Pidämme myös palavereita koko porukan kesken noin kuukauden välein sekä pienemmissä työryhmissä useamminkin aina tarvittaessa.

Miten rakennusala on muuttunut ja miltä sen tulevaisuus näyttää?

Ennen melkein kuka tahansa pystyi rakentamaan omakotitalon itse lukuun ottamatta sähkö- ja putkitöitä. Nykyisin on enemmän lakeja ja vastuu on iso; erilaisia ammattilaisia tarvitaan aina koordinaattoreista vastaaviin mestareihin. Ala on siis monimutkaistunut.

Alan tulevaisuus sinänsä on toivottavasti vakaa: rakentamiselle, etenkään korjausrakentamiselle, ei varmasti loppua näy.

Vähemmän tunnettu taito:

Pikemminkin enemmän tunnettu taito – en pidä sitä mitenkään vakan alla, että yleisimpiä vapaa-ajan puuhiani ovat kalastus ja mökkeily Karjalohjalla, Nummijärvellä.

Elämänfilosofia/motto:

Edesmennyt isäni (artikkelin kuvassa oikealla) antoi minulle neuvon, kun aloitin työt tuolloin 15-vuotiaana Loviisassa. Neuvo kuului näin: kun pidät evästä niin paljon kuin on matkaakin, niin hyvin pärjäät. Tämä sanonta pätee aika moneen asiaan.

Mitä muut sanovat Pentistä:

Pena tuntee kaikki nummelalaiset ja kaikki nummelalaiset tuntevat Penan. Jaksaa olla mukana kaikkien asioissa huomioiden kunkin yksilön.

Pena panostaa henkilöstön viihtyvyyteen ja häntä on helppo lähestyä työntekijöitä koskevissa asioissa. Hän myös pyrkii seuraamaan markkinoiden muutoksia ja haluaa etsiä uutta yrityksen toimintaan.

Pena on rauhallinen ja tulee kaikkien kanssa toimeen. Tuntee paljon ihmisiä ja rohkeasti, kuitenkin harkiten, haluaa yrittää uusiakin asioita.

JAA UUTINEN

MUITA UUTISIA